Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού «Κονάκι» στα Ψαρά



 

Ένα έργο με βαθιά ιστορική και πολιτιστική αξία ξεκινά να υλοποιείται στα Ψαρά, καθώς υπεγράφη η σύμβαση αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου «Κονάκι», με τις εργασίες να εκκινούν άμεσα. Πρόκειται για ένα εμβληματικό ακίνητο του νησιού, που παρέμενε αναξιοποίητο επί δεκαετίες και πλέον εντάσσεται δυναμικά στον πολιτιστικό χάρτη των Ψαρών.

Η αποκατάσταση του «Κονάκι» αποτελεί αποτέλεσμα πολυετούς προετοιμασίας και συντονισμένων ενεργειών από τον Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών και τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Μ.Ο.Δ.), με την οποία έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση. Ανάδοχος του έργου, κατόπιν διαγωνισμού, είναι η εταιρεία «Π. Ζενιώδης – Γ. Πικούνης Α.Ε.», με ορίζοντα υλοποίησης τους 12 μήνες.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με συνολικό προϋπολογισμό 683.290,41 ευρώ, περιλαμβάνοντας και τα υποέργα αρχαιολογικής παρακολούθησης και τεχνικού συμβούλου. Το κτίριο θα υποστεί ειδικές οικοδομικές παρεμβάσεις και θα αποκτήσει σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές, με πρόβλεψη για τις απαιτητικές κλιματικές συνθήκες και την παραθαλάσσια θέση του.

Από τον Οίκο Ιστιοφόρων στο “Παλιό Σχολειό”
Χτισμένο το 1810 από τον Ψαριανό ναύαρχο Νικολή Αποστόλη, το «Κονάκι» αποτέλεσε αρχικά ναυτικό επιμελητήριο (Οίκος Ιστιοφόρων). Μετά την καταστροφή των Ψαρών το 1824, μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε διοικητήριο (Κονάκι), ενώ από το 1912 έως το 1928 λειτούργησε ως Δημοτικό Σχολείο – στοιχείο που του προσέδωσε το προσωνύμιο «Παλιό Σχολειό» στη συλλογική μνήμη των κατοίκων.

Σύγχρονος πολιτιστικός πολυχώρος
Με την ολοκλήρωση του έργου, το ιστορικό αυτό κτίριο θα αποκτήσει νέα ζωή ως ανοιχτός πολιτιστικός πολυχώρος. Εκθέσεις, εκδηλώσεις και δράσεις θα φιλοξενούνται σε έναν χώρο που συνδυάζει ιστορικό βάθος και πολιτισμική αναγέννηση. Ο Δήμος Ψαρών επενδύει στην ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας, τιμώντας το παρελθόν και θεμελιώνοντας το μέλλον.

Υπόδειγμα συνεργασίας
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον πρόεδρο της Μ.Ο.Δ., Βασίλη Σιαδήμα, καθώς και στα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, για την ουσιαστική συμβολή τους στην εξέλιξη του έργου. Το «Κονάκι» αποτελεί πλέον πρότυπο συνδυασμού αρχιτεκτονικής αποκατάστασης και στρατηγικής πολιτιστικής ανάπτυξης.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις